2012. április 23., hétfő

A napfény íze(i) - Fűszerek - ROZMARING + recept

Gyönyörű, virágzó, életteli növény - és micsoda illat!
Van kedvenc fűszeretek? Nálam az elsőszámú befutó a rozmaring!
Ezért is kértem Lénát, a kert- és virágszakértőmet, hogy az új, fűszerkertes sorozatunkban először a ROZMARINGRÓL áruljon el minél több hasznos tudnivalót.

A Rozmaring, illó- és aromaanyagai sok napsütés hatására alakulnak ki, ami ugye azonnal behatárolja a „HOVÁ ÜLTESSEM?” – kérdést. 
Természetes lelőhelyén vadon is előfordul, de nálunk nem, mert a téli hideget nehezen viseli, melegigényes. Termesztésével ott érdemes foglalkozni, ahol az évi átlaghőmérséklet meghaladja a 10-15 °C-ot és a téli fagyok nem érik el a mínusz 10 °C-ot.
Bár közepesen fényigényes, szereti a tűző napot. Sok napsütés hatására nemcsak dinamikusan növekszik, hanem az illó- és aromaanyagai is ekkor alakulnak ki. Jellegzetes aromáját, azt a kámforra emlékeztető illatot, a mirigyszőrben levő illóolaj okozza.
Ennek ellenére félárnyékban, ablakokban, verandán is kiegyensúlyozottan növekszik. TEHÁT BÁRHOL ELVAN... Nagyon jól tűri a szárazságot. Akár hetekig is képes meglenni csapadék nélkül.

apró, de erőteljes fiatal rozmaring növény
Talajban nem válogatós, bár a kedvence a lúgos, kissé meszes talaj. Nagyobb cserépben, konténerben is nevelhető. Telepítése előtt szerves trágyával és műtrágyákkal töltsük fel a talajt. Tavasszal májusban, vagy kora ősszel ültethető, akkor még meg tud erősödni a tél beállta előtt.

sötétzöld, gyönyörű, ízes, illatos
Ősz vége felé, a töveket takarni kell, vagy fel kell szedni és fagymentes helyre vinni. A felszedett és becserepezett töveket világos, alacsony hőmérsékletű
helyiségben, mérsékelt öntözés mellett teleltethetjük. A rozmaring télen is hoz új
hajtást, így a lakást is díszíti és kellemes illattal frissíti a levegőt. 

A metszést a nyár folyamán ejthetjük meg. A telepítés évében csak egyszer, a további években kétszer vághatjuk. Az első vágást a virágzás kezdetére időzítsük, a másodikra szeptemberben kerülhet sor. 
A többéves bokrok hajlamosak a felkopaszodásra, melyet a szárazság és a fényszegénység felgyorsíthat. Az erősen felkopaszodott ágakat vágjuk
vissza, majd öntözéssel serkentsük új, fiatal hajtások növesztésére.

virágok az egész halványkéktől a sötétebbig
A virágzáskor szedett hajtásokról a leveleket fosszuk le és vékony rétegben kiterítve, árnyékos helyen szárítsuk meg, fontos, hogy szellőzzön. A növényeket szárítás előtt ne mossuk meg, mert nehezebben száradnak és vesztenek a minőségükből (hiszen mindenkinek kell egy kis koszt vinni a szervezetébe)!
A szárítmányt, a többi aromás fűszerhez hasonlóan jól záródó edényben tároljuk, így csökkentve az illóolaj-veszteséget.
Illat-, gyógy- és fűszernövény, a biokertészetekben igen nagyra becsült, kitűnő rovarirtó hatásának köszönhetően.

kicsattanóan friss
A virágzáskor vagy a közvetlenül utána gyűjtött leveleiben a legtöbb az illóolaj. Kiváló a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként, ajánlják alacsony vérnyomás, illetve a lábak keringési elégtelenségeinél is. Belsőleg önmagában nem vagy csak igen óvatosan használjuk, de a szélhajtó, illetve az emésztést elősegítő teakeverékekben igen jó hatású.

ételekhez, olívaolajban
Illóolaja a húsfélék tartósítását is kiválóan elősegíti amellett, hogy kellemes ízt is ad hozzá. De vigyázat, mert étvágyfokozó! Íze a baromfi-, bárány-, vadhúsokhoz illő, illetve használható burgonya, borsó, spárga, mángold főzőlevébe is egy rozmaringág.

Illatolajat is készítenek belőle, ilyenkor vágás után azonnal lepárolják. Ennek módja:
lazán töltsünk tele egy üveget virággal vagy fűvel, hidegen préselt olívaolajjal felöntjük, hogy kétujjnyira fedje be. Két hétig a napon vagy a tűzhely közelében állni hagyjuk.

kényeztető rozmaringos gyógyfürdőolajok
A rozmaring levél teakeverékekben epe-, víz-, és szélhajtó. Terhességben ellenjavalt!

egy fíííínom forró fürdő, rozmaring illatban
Fürdővízbe öntött főzete illatosít és frissít. Ekkor a megfelelő növényeket egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Egy fürdőhöz egy vödörnyi friss vagy 200 gramm szárított növény szükséges. Másnap felmelegítjük az ázalékot és a fürdővízbe tesszük.
 A rozmaring a hűség jelképe :-)





konyhai felhasználásra, fűszer

És A  BÓNUSZ:

A világ legfinomabb körete sültek mellé - bár magában is fenséges és ellenállhatatlan: ROZMARINGOS pirított KRUMPLI

Hozzávalók 4 személyre:
7-8db közepes méretű, jó minőségű, nem szétfövős rózsaszín krumpli
3-4db friss, sötétzöld, illatos rozmaring ágacska (cca. 10-12cm-esek)
5-6 evőkanál olivaolaj
Ízlés szerint só és pár tekesésnyi frissen őrölt színesbors

Így készül: héjastul főzd meg a megsikált krumplit, ügyelve arra, hogy ne ropogjon, de ne is essen szét.
Ha újabb a krumpli, és finom pattogós a héja, nem muszáj megpucolni. Egyéb esetben húzd le a héját, és egy-egy krumplit vágj kb. 16 darabra (2,5 centis átlag darabokra).
Közben a tűzhelyen egy nagyméretű, lapos, vastagfalú tepsit forrósíts fel, ebbe tedd az olajat és azt is forrósítsd fel. Lehet, hogy kezdetben soknak tűnik az olaj, de nem úgy lesz, sőt, lehet, hogy még pótolnod kell.
A sistergő, forró olajra dobd a rozmaring ágakat, kicsit pirítsd meg, majd rögtön mehet is rá az összes krumpli.  Hagyd békén.
Pirul az alja. Ha úgy érzed, már jó pirosak, lapáttal forgasd át őket, hogy szinte minden oldaluk ropogós pirosra süljön. Néha rázd meg a tepsit, de ne sokat kavargasd. Mikor félig kész, szórd rá borsot és sót. Utóbbihoz már kell, hogy kicsit kérge legyen a krumplinak, különben 'szottyos' marad vagy szétesik.
Pirítsd....
És ha kész, forrón láss neki! Isteni.


Úgy adódott, hogy Lénának szüksége van még pár követőre a FB oldalán. És szerintem megérdemli! :-) egy ennyire mindenre kiterjedő, klassz cikk után pláne! Katt és like ide is, ha szereted a virágot. Az előző - hagymás növényeink gondozásáról és utógondozásáról szóló - márciusi növényes cikkünket ITT tudod elolvasni.


Tetszik? Kövess! Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben,  Twitteld!


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...